L’Orquestra Enrique Soriano va nàixer a l’any 1999, des de la natural evolució de l’assignatura de música de cambra del Centre d’Estudis Musicals Mestre Palau, depenent del Centre Artístic Musical de Moncada.

Cal recordar que el projecte comença a principi de la dècada dels vuitanta, gràcies a l’entusiasme i l’afany d’Enrique Soriano. La Junta directiva va prendre l’acord de que l’orquestra duguera el seu nom en l’any 2000, sent president Ricardo Alós Casaña.

La professora de violoncel i de l’aula de corda, Carmen Martínez Cepa, va rebre l’encàrrec de dirigir la incipient orquestra amb caràcter juvenil.

Des de 2001 fins a juny de 2007, l’agrupació va prosseguir sota la direcció de Víctor J. Pérez Maeso, ampliant les ambicions i perspectives i donant-li l’estatus d’orquestra de societat.

En aquella temporada, l’orquestra va participar en diferents festivals i intercanvis amb altres orquestres i en altres municipis, en diversos actes oficials de l’Ajuntament de la nostra ciutat, en concerts en companyia de músics professionals, i, a més a més, en els concerts programats any rere any: de primavera, d’estiu, concert de Santa Cecília o de tardor, i concert de Nadal o d’hivern.

La Junta Directiva, a  l’estiu de 2007, li va encomanar un nou projecte per a l’orquestra a Jose Alcácer Durá, director de la Banda Simfònica i director artístic de la societat en aquell moment.

Tot seguint l’esmentat projecte, des del mes de setembre es fa càrrec de la direcció de l’orquestra Francisco Martínez Cepa, professor de l’aula de corda, amb el recolzament de Karen Martínez Cepa, professora de violoncel.

La idea de ressorgir l’orquestra juvenil naix de la urgent necessitat d’abastir de músics a l’orquestra de cambra. Així doncs, l’orquestra juvenil actua de fil conductor fins a l’orquestra, realitzant un seguiment dels músics des de l’escola i formant-los abans de que ingressen en la mateixa.

L’accés tan incipient a l’orquestra crea en els alumnes l’hàbit d’estar en una formació instrumental, i la realització com a músics al desenvolupar, encara que siga de forma elemental, la faceta interpretativa del conjunt.

Amb una programació estable, l’orquestra ha participat en els Festivals Comarcals d’Orquestres de l’Horta Nord dels últims anys i en el Dia de la Música a Moncada.

Cal recordar el concert extraordinari de presentació de l’Orquestra de Cambra al claustre del Convent de les Franciscanes el 22 de juny de 2013.

En aquesta última etapa ha pres part en diferents concerts, cordiades, festivals i trobades, i a més a més, ha participat activament en els actes de commemoració del Centenari del Centre Artístic Musical.