Banda Sinfònica del Centre Artístic Musical de Moncada

EL CENTRE ARTÍSTIC MUSICAL DE MONCADA és una entitat cultural, plural en els seus principis ideològics i activitats, amb un objectiu molt concret: difondre la pràctica i l’ensenyament de la música al nostre municipi. El Sr. Vicente Picó Estellés és, actualment, el president de la institució.

Es va fundar com a Societat a l’any 1914, per tal d’emparar a la Banda de Música, que ja existia a Moncada des del segle XIX, i forma part integrant de la nostra cultura des dels seus orígens.

Als nostres locals ocupa un lloc preferent el diploma que acredita el Primer Premi del certamen regional de Bandes Civils de la Fira de Juliol de València a l’any 1916.

Des d’aleshores s’han succeït al front de la nostra banda insignes directors que ens han deixat constància de la seua gran personalitat i el seu bon quefer amb importants premis que constitueixen part del nostre historial artístic, com els Primers Premis del Certamen Internacional de Bandes de Música de l’Ajuntament de València dels anys 1947,1957, 1965, 1990 i 1996. Així doncs, músics de la talla de Manuel Palau, Miguel Gimeno, José Mª Cervera, Rafael Alabort, Pablo Sánchez Torrella, Àngel Crespo, Francisco Fort Fenollosa, Federico Cuevas, José Alcácer Durá, d’entre altres, han sigut directors de la banda del Centre Artístic Musical.

L’any 2003 va participar a la Secció Especial del Certamen Internacional de València, aconseguint un 3r Premi, baix la direcció del mestre Federico Cuevas Martínez.

Sent director el mestre José Alcácer Durá, la nostra banda va aconseguir el Primer Premi de la Secció Primera del Certamen Provincial de Bandes de la Diputació de València a l’any 2009 i la participació a l’any 2012 a la Secció Primera del Certamen Internacional de Bandes de València.

Cal destacar també, la participació de la nostra banda en festivals reconeguts com al Festival de Bandes de Música del programa de TV i ràdio “Nuestras Bandas de Música” o al Festival ENSEMS de Música Contemporànea. També a nivell nacional festivals a Castella-La Manxa, Madrid i Catalunya, i a nivell internacional com a França, Itàlia i Portugal.

Recentment, la nostra banda simfònica ha participat en diversos festivals i certamens.  L’any 2016 va participar al 2n Certamen Internacional de Bandes de Benimaclet, aconseguint el 2n Premi i Premi del Públic i a l’any 2017 al Certamen de Bandes “Vila de Catarroja” aconseguint el 3r Premi, tots ells baix la direcció del mestre  Raül Domènech Rubio.

També destacar la gravació d’un CD amb l’interpretació de les obres premiades del V Concurs de Composició organitzat pel Taller de Música Jove de Benimaclet, València.

L’any 2014 la nostra societat va rebre la Medalla d’Or per part de l’Ajuntament de Moncada pel seu centenari i l’any 2018 el reconeiximent de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, per ser una de les societats fundadores de la federació.

Des de l’any 2016, la nostra societat organitza un curs de direcció i composició, amb compositors i directors com James Barnes i Philip Sparke, i amb la participació d’alumnes vinguts de diferents regions del país.

Des de l’any 2019, dirigeix la banda simfònica de la nostra societat, el mestre Rafael Pascual Alfonso.

Cal esmentar la tasca que desenvolupa el nostre Centre d’Estudis Musicals “Mestre Palau”, centre autoritzat d’ensenyances elementals de música, amb 30 professors qualificats, la majoria antics alumnes de l’escola i músics actius de la banda, i més de 230 alumnes matriculats. El Centre ofereix una educació musical flexible i personalitzada, assegurant a tots els nostres alumnes una formació instrumental individual i grupal, tant per als qui entenen la Música com quelcom lúdic i cultural, com per als qui volen fer d’ella la seua professió.

Més enllà dels propis objectius educatius, volem enriquir i dinamitzar la vida sociocultural, mitjançant l’organització i participació en activitats d’alumnes i professors, i la cooperació amb les societats i agrupacions musicals del Centre Artístic Musical de Moncada: Banda Simfònica, Bandes Infantil i Juvenil, Cor Infantil i d’Adults, Orquestra Juvenil Enrique Soriano i Fundació Cultural Rafael de Moncada.

A més a més de tindre un compromís amb la qualitat i la millora contínua, la nostra missió és formar futurs músics tenint en compte tant la formació cultural com les relacions personals: camaraderia, solidaritat, harmonia i amistat.

La nostra escola está en contínua activitat, bona prova són audicions de totes les especialitats instrumentals, festivals i la participació de la nostra Banda Juvenil a certamens, aconseguint l’any 2015 el 3r Premi i Premi del Públic al Certamen Internacional de Bandes “Poble de Benimaclet” i el 1r Premi de Certamen i Millor Desfilada al Certamen de Bandes Juvenils de Castellar-Oliveral l’any 2017.

Des de l’any 2016 la nostra escola organitza el Concurs de Bandes Juvenils “Memorial Francisco Fort”, amb la participación de bandes juvenils d’àmbit regional, nacional i internacional.